•• Nielen krava mlieko dáva ••
Mlieko a výrobky z neho patria medzi naše základní potraviny. U nás i v iných európskych krajinách sa najčastejšie konzumuje kravské mlieko a výrobky z neho sú na trhu bežne dostupné. Nie je to však jediný druh mlieka, ktorý je u nás k dispozícii. Pomerne dostupné je aj mlieko kozie a ovčie, začína sa objavovať i mlieko oslie.
Mlieko ostatných cicavcov sa u nás bežne nekonzumuje, ale napríklad v horských oblastiach Číny bežne konzumujú mlieko jačie, pastieri v Kazachstane zase mlieko ťavie a v Peru pijú mlieko lamy. Vo Východnej Európe je už po stáročia dlhá tradícia konzumácie kobylieho mlieka.
Mlieko je základnou potravou narodených mláďat, ktoré z neho získavajú všetko, čo potrebujú pre svoj rast (základné živiny, protilátky, vitamíny atď.). Každý druh má však odlišné potreby, a preto sa svojim obsahom jednotlivé mlieka líšia:
Množstvo základných živín v 100 g mléka podľa druhu:
Kravské mlieko Kozie mlieko Ovčie mlieko Kobylie mlieko
Bielkoviny 3,2 g 3,2 g 4,6 g 1,7 g
Tuky 3,9 g 4,5 g 7,2 g 1,4 g
Sacharidy 4,6 g 4,3 g 4,8 g 7,6 g
Minerálne látky 0.7 g 0,8 g 0,9 g 0,5 g
Kozie mlieko sa vyznačuje charakteristickým pachom, pre ktorý je pre mnoho ľudí konzumácia kozích výrobkov neprijateľná. Z kozího mléka se stejně jako z kravského vyrábí různé sýry, jogurty, jogurtová mléka, kozí dezerty či ţervé.
Ovčie mlieko má jemnú, jemne nasládlu chuť, je chutné a lahodné. V niektorých krajinách sa bežne predáva ako čerstvé, tak i zmrazené. V porovnaní s kravským mliekom je o niečo sladšie, avšak omnoho tučnejšie, aj obsah bielkovín je vyšší. Ovčie mlieko je 3x bohatšie na srvátkové bielkoviny ako mlieko kravské a kozie, vďaka čomu je ľahko stráviteľné. K lepšej stráviteľnosti prispieva aj zloženie tukov, v ktorom je vyšší podiel mastných kyselín s krátkym a stredným reťazcom. Obsah vitamínov rozpustných v tukoch (A, D, E) je v ovčom mlieku vyšší ako v kravskom a kozom, rovnako aj vitamínov skupiny B (B1, B2, B6, B12, kyselina pantotenová, niacín, biotín). Železo sa v ovčom mlieku vyskytuje 3x viac ako v kravskom, rovnako i obsah horčíka, zinku a vápnika je vyšší. Obsah vápnika je asi o 70 % vyšší než v kravskom mlieku, obsah zinku až 3x vyšší. Z ovčieho mlieka sa vyrábajú hlavne syry (hrudkový syr, bryndza, oštiepok, urda), ale aj jogurty, kefírové mlieka a žinčica.
Kobylie mlieko je najviac cenené vo východnej Európe, kde sa využíva ako posilňujúci prostriedok a sú mu prisudzované dokonca omladzovacie účinky.
Svojim zložením sa veľmi líši od kravského. Obsahuje málo tuku a bielkovín ale veľa laktózy a je preto podobnejšie materskému mlieku ako mlieko iných druhov zvierat. Je dvakrát menej tučné s vysokým obsahom esenciálnych mastných kyselín. Aj obsah bielkovín je takmer o polovinu nižší ako v kravskom mlieku, ale obsahuje omnoho viac srvátkových bielkovín, vďaka čomu je ľahko stráviteľné a prispieva k dobrej obranyschopnosti organizmu. Vďaka vyššiemu obsahu mliečneho cukru je oveľa sladšie.
Zdroj:
Výživa ve výchově ke zdraví, výukový program pro pedagogy na 2. stupni ZŠ